عنوان: امام باقر(ع)، جلوه امامت در افق دانش
موضوع: سیره امام باقر(ع)
زبان: فارسی
تیراژ: 3000
نویسنده: احمد ترابی
ناشر: آستان قدس رضوی
محل چاپ: مشهد مقدس
سال چاپ: 1373
تعداد صفحات: 320 صفحه

معرفی کتاب:

این کتاب به همت «گروه تاریخ اسلام» بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، و توسط احمد ترابی در 320 صفحه به نگارش درآمده و به پیشگاه باقرالعلوم(ع)، پنجمین آفتاب امامت، که در روزگار حاکمیت بحران های فکری و سیاسی، بنیادهای اندیشه دینی و معارف ناب اسلامی را استوار کرد و بر ژرفای اندیشه و بینش شیعی افزود، تقدیم گشته است.
این کتاب به صورت تحقیقی و با ارجاع های سندی معتبر در پاورقی در پنج فصل تنظیم شده است. از لحاظ تحقیقی بودن و ارجاع‌ها به سندهای گوناگون، بسیار با اهمیت و از معدود کتاب‌هایی در این موضوع است که به فارسی به نگارش درآمده است.
در فصل اول آن که اجمالی از ولادت تا شهادت آن حضرت است دارای عناوین زیر است: پنجمین طلوع امامت، ولادت، تبار والای امام باقر(ع)، نام و کنیه، القاب، فرزندان و همسر آن حضرت، شهادت، امامت باقرالعلوم(ع)، دلایل امامت، ویژگی ها و شایستگی های ضروری امام، انتخاب الهی، برترین انتخاب، کمال‌ها و کرامت‌ها و...
نویسنده در فصل دوم به زندگانی علمی آن حضرت پرداخته و امام باقر(ع) را در اندیشه اهل تشیع و اهل تسنن بررسی کرده سپس با ابتکاری جالب (البته برای تاریخ نویسان) شاگردان آن حضرت را نام می‌برد و سپس جلوه‌هایی از معارف باقری را به روی خواننده می‌گشاید؛ از مبارزات امام با اندیشه خوارج و توهمات قدریه، جبریه، غالیان و... پرده برداشته و ما را با سیاست‌های آن حضرت در زندگی علمی با عنوان‌های تبیین معارف اصولی دین، ارجاع امت به قرآن و مبارزه با قیاس در میدان اجتهاد و سرانجام تعلیم فقه و شیوه‌های صحیح اجتهاد، آشنا می‌کند.
در فصل سوم زندگی سیاسی امام باقر(ع) را اعم از بینش سیاسی امام(ع) و شرایط سیاسی دوران امام و خلفای معاصر و قیام هایی که در زمان آن حضرت به وقوع پیوسته و مواضع آن حضرت در مقابل آن حوادث را بیان می‌کند.
فصل چهارم به زندگی اجتماعی امام باقر(ع) و تلاش او، تأثیر او در جامعه، مرجعیت و پاسخ گویی به پرسش‌های مردم، و زندگی شرافتمندانه امام می‌پردازد و همچنین نماهایی از عبادت ها، دعاها و نیایش‌های آن حضرت را بر پرده ذهن خواننده به تصویر می‌کشد.
فصل پنجم که از فصول مهم کتاب است این است که با توجه به برخی از سخنان امام باقر(ع)، پیام‌ها و حکمت‌هایی را برای خواننده به ارمغان می‌آورد و درس‌هایی را از مکتب آن حضرت به مخاطب هدیه می‌کند.
کتاب به فهرست مطالب و یک مقدمه در مورد هدف از تدوین کتاب، آغاز می‌شود و کتاب به جز فهرست منابع که به صورت زیرنویس در متن کتاب آمده، هیچ فهرست دیگری ندارد.

منبع مقاله : pajuhesh.irc.ir